Mi a tőkeáttétel képlete?

100%-ban garantált

Ha feliratkozik az ESOP 2023 programra:

Az euróban végzett személyes befektetése tőkevédett lesz1. A Capgemini SE részvények árfolyamának alakulásától függetlenül a személyes befektetési összegét (azaz a befektetett összeget) garantáltan visszakapja euróban2 A védett átlagos emelkedés alkalmazása, ha a Capgemini SE részvénye a program futamideje alatt emelkedik



1 ez alól kivételt jelentenek azok a kivételes esetek, amikor a tőkeáttételt biztosító swap-megállapodás megszűnik
2 a program végén az Ön által visszakapott összeget az euró és az Ön pénzneme közötti, az adott időpontban érvényes átváltási árfolyamon számítják át az Ön pénznemére



Másrészt:

1. A védett átlagos emelkedésben való részvétele részleges, és a Capgemini részvények védett átlagos emelkedésével párhuzamosan csökken,
2. Ön lemond a 12,5%-os kedvezményről; a Capgemini SE részvényének alakulását (amelyet a nyereségének a kiszámításakor figyelembe vesznek) a referenciaárhoz viszonyítva, nem pedig a jegyzési árhoz viszonyítva határozzák meg.
3. Ön lemond az osztalékokról.
4. Az Ön eszközei öt évre zárolva lesznek (kivéve idő előtti felszabadítás esetén).


A védett átlagos emelkedés és a szorzó

A védett átlagos emelkedés a havi részvényárfolyamok értékének az átlaga és a 2023. november 10-én meghatározott referenciaár különbsége.


Az Ön nyereségét a Capgemini részvények árfolyamának a program időtartama alatti védett átlagos emelkedése alapján számítják ki

Minden hónapban (az utolsó kereskedési munkanapon) rögzítik a Capgemini SE részvények árfolyamát. A 60 havi adat lehetővé teszi a Capgemini SE részvények átlagos árfolyamának kiszámítását az 5 év során. Az átlagot azért nevezik védettnek, mivel egyik havi érték sem lehet a referenciaár alatt. A referenciaárnál kisebb vagy azzal egyenlő értékek automatikusan a referenciaárral lesznek helyettesítve.

A Capgemini SE részvényárfolyamának 5 éves átlagát a referenciaárral hasonlítják össze. Ez a különbség adja a védett átlagos emelkedést, amennyiben az értéke pozitív.

Védett átlagos emelkedés = védett átlag - referenciaár 


Mi az a szorzó és miért van nyereségnövelő hatása?

A szorzó az átlagos emelkedésre alkalmazott szorzótényező. Lehetővé teszi, hogy megsokszorozza a nyereséget, és ezáltal optimalizálja a teljesítményt. A szorzó a Capgemini részvények védett átlagos emelkedésével párhuzamosan csökken.


Hogy működik?

Példák: IEzekben a példákban egy EUR 150 összegű indikatív referenciaárat alkalmaztunk, azaz a munkavállalók által fizetendő jegyzési ár EUR 131,25 (87,5% x EUR 150) 12,5%-os kedvezménnyel. Fontos megjegyezni, hogy a teljesítményt a kedvezményről való lemondással számítják ki.

A 2023. és 2028. közötti időszakban a Capgemini részvényárfolyamának védett átlagos emelkedése

0 % 10 %

20 %

Az időközi értékek átlaga

EUR 150

EUR 165

EUR 180

2023-ban befektetett EUR 262,50 esetén a 2028-ban kapott összeg3

EUR 262,50

EUR 550,22

EUR 790,00

YA betett összeg szorzója ebben az esetben...

1

2,10

3,01

Ami a következő éves hozamnak felel meg...

0%

15,9%

24,6%

3 Adók, díjak és társadalombiztosítási járulékok megfizetése előtt, ha vannak ilyenek. Kérjük, olvassa el a Helyi kiegészítés című dokumentumot.


Mik a kockázatok?

A befektetése nem jár a befektetett euró tőkeveszteségi kockázatával, mivel a befektetés tőkevédett4. Az euró és a jegyzési pénznem közötti átváltási árfolyam alakulásától függően előfordulhat, hogy a befektetés nyereséges vagy veszteséges lesz.

 

Mennyi a befektetési időszak?

Az eszközeit 5 évre zároljuk kivéve az idő előtti felszabadítás esetén. A tartási időszakot követően Ön nem tarthatja tovább az eszközeit az ESOP 2023 programban.

Néhány héttel a terv lejárta előtt konzultálunk Önnel, hogy választani tudjon a következő lehetőségek közül:

  • Az eszközök értékének átvétele
  • A Capgemini SE részvényeibe fektetett eszközök a International Group Savings Plan (IGSP) részeként kínált „Capgemini Classic” FCPE-be történő átvitele

Válasz hiányában a befektetés összege automatikusan átkerül ebbe az FCPE-be.

A Capgemini SE részvényekbe fektetett alapba tartozó részvények értéke a Capgemini SE részvényárfolyamától függően emelkedik vagy csökken, de az ötéves tartási időszak után már nem részesül az ESOP 2023 védelmében, és ezért ki van téve a tőkeveszteség kockázatának. 

4 ez alól kivételt jelentenek azok a kivételes esetek, amikor a tőkeáttételt biztosító swap-megállapodás megszűnik

Az idő előtti felszabadítás esetei

A befektetés tartási ideje öt év. Bizonyos körülmények között azonban az idő előtti felszabadítás is engedélyezett, például:
  • A munkaszerződés megszűnése
  • A munkavállalónál bekövetkező rokkantság
  • A munkavállaló halála