Wat is de gebruikte formule?

100% gegarandeerd

Door in te schrijven voor ESOP 2023:

Je persoonlijke bijdrage is beschermd in euro1 Je krijgt minstens je persoonlijke bijdrage in euro2 (i.e. het bedrag dat je investeert) terug, wat er ook gebeurt met de prijs van het Capgemini SE aandeel. Je krijgt een deel van de beschermde gemiddelde meerwaarde als de prijs van het Capgemini SE aandeel stijgt tijdens de looptijd van het plan.



1 behalve in sommige uitzonderlijke gevallen van beëindiging van de wisselovereenkomst die zorgt voor het hefboom-effect.
2 op het einde van het plan zal het bedrag dat je terugkrijgt worden omgezet in jouw munteenheid volgens de wisselkoers op die dag.


Anderzijds:

1. Deelname in de beschermde gemiddelde meerwaarde is slecht deels en daalt als de beschermde gemiddelde meerwaarde van de prijs van het Capgemini aandeel groeit,
2. U ziet af van de winst door de korting van 12,5%; de evolutie van het aandeel Capgemini SE die gebruikt wordt voor de berekening van uw winst wordt gewaardeerd t.o.v. de referentieprijs en niet t.o.v. de inschrijvingsprijs,
3. U ziet af van de ontvangst van dividenden.
4. Uw tegoeden worden geblokkeerd gedurende vijf jaar (uitgezonderd bij een vervroegde uittreding).



De beschermde gemiddelde meerwaarde en de “multiple booster”

De beschermde gemiddelde meerwaarde is het verschil tussen het gemiddelde van de aandeelprijs lezingen en de referentie prijs, die op 10 november 2023 gezet zal worden.


Je winst wordt berekend volgens de beschermde gemiddelde meerwaarde van de prijs van het Capgemini aandeel gedurende de looptijd van het plan.

Elke maand (op de laatste beursdag) zal de prijs van het Capgemini SE aandeel vastgelegd worden. De 60 lezingen staan zo toe om het gemiddelde van de prijs van het Capgemini SE aandeel te bepalen. Dit gemiddelde noemen we “beschermd”, vermits geen enkele lezing onder de referentie prijs kan liggen. Alle lezingen die onder of op de referentie prijs liggen, zullen automatisch veranderd worden door de referentieprijs.

Het gemiddelde van de prijs van het Capgemini SE aandeel over 5 jaar wordt vergeleken met de referentieprijs. Indien positief is dit verschil de gewaarborgde gemiddelde stijging.

Beschermde Gemiddelde meerwaarde = Beschermd gemiddelde – Referentie prijs


Wat is het “veelvoud” en waarom heeft het een versterkend effect?

Het “veelvoud” is een vermenigvuldigings coefficient die toegepast wordt op de gemiddelde meerwaarde. Het zorgt er voor dat je winst vermenigvuldigt wordt en groei dus optimaliseert. Het “veelvoud” daalt als de beschermde gemiddelde meerwaarde van de prijs van het Capgemini aandeel groeit.


Hoe werkt dit?

Voorbeelden: De bedragen hieronder zijn louter indicatief om het begrip van de transactie te verbeteren. In deze voorbeelden werd als uitgangspunt een indicatieve referentieprijs van € 150 gebruikt, i.e. een inschrijvingsprijs voor werknemers van € 131,25 (87,5% x € 150) met een korting van 12,5%. Noteer dat de prestaties berekend worden mits aftrek van de korting.

Indien de gemiddelde beschermde stijging van het Capgemini-aandeel over de periode 2023-2028 als volgt is…

0 % 10 %

20 %

Wat overeenkomt met een gemiddelde notering van… 150 € 165 €

180 €

… door € 262,50 te investeren in 2023, ontvangt u in 2028*:

262,50 €

550,22 €

790,00 €

Dat betekent een veelvoud van uw persoonlijke bijdrage gelijk aan… 1

2,10

3,01

Dit betekent een gemiddeld jaarlijks rendement van… 0 %

15,9 %

24,6 %

1Desgevallend voor taksen, belastingen en sociale heffingen. We verwijzen hiervoor naar het lokale Bijvoegsel.


Wat zijn de risico’s?

Uw belegging houdt geen enkel risico op kapitaalverlies in omdat uw persoonlijke inbreng gegarandeerd is in euro.


Wat is de investeringsperiode?

Je bedrag staat vast gedurende 5 jaar, tenzij in het geval van een vroege uittreding. Na de periode van vastzetting, kan je bedrag niet meer in ESOP 2023 blijven staan. 

Enkele weken voor het einde van het plan wordt contact met je opgenomen om een keuze te maken:

  • Je investering uitbetaald krijgen
  • Je investering overdragen aan het FCPE “Capgemini Classic” dat geïnvesteerd word in Capgemini SE aandelen die aangeboden worden als deel van het International Group Savings Plan (IGSP)
  • In beide gevallen dien je over de gemaakte winst belasting te betalen

Zonder antwoord zal je investering automatisch overgedragen worden aan dit FCPE.

Het fonds belegt in aandelen Capgemini SE, waarvan de waarde zal stijgen of dalen naargelang van de koers van het aandeel Capgemini SE. Dit fonds kan geen aanspraak meer maken op de bescherming van ESOP 2023 na de periode van deelneming van vijf jaar en is dus blootgesteld aan een risico op kapitaalverlies.


Gevallen van vroege uittreding

Je investering zal worden vastgehouden gedurende 5 jaar. In sommige gevallen kan een vroege uittreding echter worden toegestaan, bijvoorbeeld: 

  • Uitdiensttreding van de werknemer
  • Arbeidsongeschiktheid van de werknemer (vastgesteld door het UWV)
  • Overlijden van de werknemer