Vad är multiplikatormodellen?

100 % skydd

Genom att delta i ESOP 2023:

Skyddas din personliga investering i Euro1
Om värdet på dina andelar i slutet av investeringsperioden är lägre än teckningspriset kommer din arbetsgivare att betala ett belopp per andel som motsvarar skillnaden mellan teckningspriset och värdet på dina andelar, på basis av aktiepriset i Capgemini SE vid utgången av investeringsperioden.
Du kommer att dra fördel av den potentiella fördelningen av utdelning som är relaterad till dina köpta aktier av FCPE under hela den tid som du äger FCPE-andelar.


Kapitalvinst = det slutliga värdet på dina FCPE-enheter – teckningspriset du betalade

En kontanbonus1 (tack vare SAR) som betalas av din arbetsgivare (beloppet är baserat på den skyddade genomsnittliga ökningen av aktiepriset för Capgemini-aktien under planens löptid).


1 Belopp som kan bli föremål för skatt och sociala avgifter och som är föremål för förändringar i växelkursen mellan början och slutet av innehavstiden, om tillämpligt. Läs mer i avsnittet om skatt i det lokala tillägget för mer information.


Å andra sidan:

  • Deltagandet i den skyddade genomsnittliga ökningen är inte fullständigt och minskar i takt med att den genomsnittliga ökningen av aktiepriset för Capgemini-aktien ökar.
  • Din investering är bunden under en period av fem år (förutom i vissa fall där förtidsinösen är tillåten).



Den skyddade genomsnittliga ökningen motsvarar skillnaden mellan genomsnittet av avlästa aktiekurser och referenspriset.  Referenspriset bestäms den 10 november 2023.



 Din vinst beräknas på ökningen av den skyddade genomsittliga ökningen av aktiepriset för Capgemini-aktien under planens löptid.

Varje månad (den sista handelsdagen)2 görs en avläsning av aktiepriset för Capgemini SE. De 60 avlästa priserna används för att beräkna det genomsnittliga aktiepriset för Capgemini SE under femårsperioden. Detta genomsnitt kallas skyddat eftersom ingen av avläsningarna kan vara lägre än referenspriset.  Alla avläsningar där aktiepriset är lika med eller lägre än referenspriset kommer att ersättas av referenspriset.

Genomsnittet av aktiepriset för Capgemini SE under femårsperioden jämförs med referenspriset. Om skillnaden är positiv utgör den den skyddade genomsnittliga ökningen.

Skyddad genomsnittlig ökning = Skyddat genomsnitt – referenspriset

2 Om den 15:e inte är en handelsdag på börsen används stängningskursen för föregående handelsdag, med undantag från att det första noterade priset kommer att användas vid kapitalökningen.


Vad är multiplikatorn och varför har den en förstärkande effekt?

Multipeln är en multiplikator som används på den genomsnittliga ökningen.  Den gör att din vinst ökar och optimerar ditt deltagande. Multipeln minskar i takt med att den skyddade genomsnittliga ökningen av aktiepriset ökar.


Hur fungerar det?

Exempel på en potentiell avkastning på investeringen med hänsyn till SAR, utan hänsyn till eventuell kapitalvinst vid försäljning av aktierna:

Beloppen som visas är endast indikativa för att göra erbjudandet lättare att förstå.
I dessa exempel används ett indikativt referenspris på €150, dvs. ett teckningspris för anställda på €131,25 (87,5 % x €150).

Om Capgemini-aktiens säkrade genomsnittliga uppgång under perioden 2023-2028 har varit ...

0% 10%

20%

Vilket innebär ett genomsnitt av avlästa värden på ... 150 euro 165 euro

180 euro

… genom att investera 262,5 euro år 2023 kan du år 2028 få en kontantbonus på3

0 euro

469,77 euro

642,50 euro

Din personliga investering multipliceras därför med ... 1

1,79

2,45

Vilket med andra ord ger en genomsnittlig årlig avkastning på ... 0%

12,3%

19,6%

3 Indikativa belopp anges i euro: teckningskursen och det slutliga värdet på dina andelar betalas i din valuta enligt den växelkurs som gäller mellan euro och din valuta på betalningsdagen.


Vilka är riskerna?

Du riskerar inte att göra en förlust på din investering uttryckt i euro eftersom din personliga investering i euro är skyddad.
Det skydd som din arbetsgivare kan tillhandahålla kommer inte vara heltäckande, om tillämpligt, eftersom det varken tas hänsyn till beskattning och/eller sociala avgifter (om sådan/sådana påförs) för betalningen eller effekten av ogynnsamma växelkurser (om växelkursvariationen i euro mellan den 10 november 2023 och det datum då din investering slutar är ogynnsam). Din personliga investering och kontantbonusen beräknas i euro. Värdet av andelarna som du tecknar dig för och eventuellt tillkommande belopp genom SAR konverteras till lokal valuta enligt den växelkurs som gäller vid betalningen av det kontanta beloppet.

Beroende på förändringen av växelkursen mellan euro och den lokala valutan för teckningen, kan det bli en vinst eller förlust på din investering.


Vad är investeringsperioden?

Dina tillgångar är bundna i fem år förutom vid förtidsinlösen.  Efter utgången av den bundna perioden kan du inte behålla dina tillgångar i ESOP 2023.
Du kommer att få en förfrågan några veckor innan utgången av planen om ditt val:

  • Att få utbetalt värdet av dina tillgångar
  • För att överföra dina tillgångar till FCPE ”Capgemini Classic” som är investerade i Capgemini SE-aktier som tilldelas som en del av International Group Savings Plan (IGSP)


Om du inte svarar kommer din investering att automatiskt överföras till fonden FCPE enligt ovan.

Fonden som investerade i Capgemini SE-aktier, vars andelsvärde kommer att öka eller minska enligt aktiekursen på Capgemini SE-aktiemarknad, kommer inte längre erbjuda skyddet i euro för dina personliga inbetalningar för ESOP 2023 efter den femåriga innehavstiden.

När innehavstiden har passerats kan du inte längre varken dra fördel av skyddet för dina personliga inbetalningar eller ha rätt till bonusbelopp eftersom den SAR-ersättning som beviljades av din arbetsgivare har förfallit och alla belopp som du har rätt till med tanke på SAR-ersättningen redan betalats ut till dig.


Förtida inlösen

Dina tillgångar kommer att innehas i fem år enligt fransk lag. Du kan emellertid få tillbaka hela eller delar av dina tillgångar före periodens slut i händelse av någon av följande situationer:

  • Anställningen upphör.
  • Den anställda blir arbetsoförmögen.
  • Den anställda avlider.


Om någon av dessa situationer skulle uppstå kommer inlösen av dina FCPE-andelar och utbetalning av SAR (potentiell SAR-ersättningsutbetalning eller SAR-vinst) att göras automatiskt. I sådana fall kommer programmet för hela din investering i ESOP 2023 att avslutas automatiskt.
Därutöver kan förtida inlösen, beroende på vilket beslut som fattas av Capgemini SE, vara möjlig om:

  • Överföring till en Capgemini-enhet i ett land utan SAR.
  • Enheten som är din arbetsgivare lämnar Capgemini-gruppen (förändring av arbetsgivarens kontroll).